Новини та статті

Дослідження Oracle: 64% співробітників довіряють роботам більше, ніж своїм керівникам

Люди більше довіряють роботам, ніж своїм керівникам — такими є результати другого щорічного дослідження AI at Work («Штучний інтелект на роботі»), проведеного Oracle і дослідницькою компанією Future Workplace.

Опитування 8370 співробітників, менеджерів і HR-керівників з 10 країн показало, що штучний інтелект (ШІ) вже змінив відносини між людьми і технологіями на роботі і значно трансформує роль HR-відділу.

Всупереч поширеним побоюванням, що штучний інтелект замінить людей і призведе до скорочення робочих місць, опитування показало: співробітники, керівники і HR-директори по всьому світу відзначають помітне зростання використання ШІ і відносяться до цього позитивно.

50% співробітників використовують штучний інтелект у своїй роботі проти 32% минулого року, що підтверджує зростання популярності ШІ. У Китаї і Індії зі штучним інтелектом працює у два рази більше співробітників (77% і 78% відповідно), ніж у Франції (32%) і Японії (29%). Більшість співробітників (65%) ставляться з оптимізмом, ентузіазмом і вдячністю до перспективи спільної роботи з роботами. Найбільше радіють штучному інтелекту в Індії (60%) і Китаї (56%), за ними слідують співробітники з ОАЕ (44%), Сінгапуру (41%), Бразилії (32%), Австралії / Нової Зеландії (26%), Японії (25%), США (22%), Великобританії (20%) і Франції (8%). Чоловіки більш позитивно ставляться до використання ШІ на роботі, ніж жінки (32% чоловіків проти 23% жінок).

Зростання використання ШІ в робочому процесі має великий вплив на відносини співробітників з керівниками. В результаті традиційна роль HR-відділу і керівництва трансформується. 64% людей довіряють роботам більше, ніж своїм керівникам, і половина звернулася б за порадою швидше до робота, ніж до безпосереднього керівника.

Вплив ШІ тільки починає проявлятися. Щоб скористатися його перевагами і не залишитися позаду конкурентів, організації повинні спростити і організувати використання ШІ в робочих процесах. 76% співробітників (і 81% HR-керівників) відзначають, що встигати за технологічними змінами в роботі — завдання непросте. Співробітники хочуть спростити роботу з іноземними інвестиціями завдяки інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу (34% респондентів), навчання кращим практикам (30%) і обліку їх індивідуальних потреб (30%). Безпека (31%) і конфіденційність (30%) є головними факторами, які перешкоджають використанню ШІ на роботі. Цифрові аборигени покоління Z (43%) і мілленіали (45%) більше стурбовані питаннями конфіденційності та безпеки на роботі, ніж співробітники покоління X (29%) і покоління Babby Boomers (23%).

Intecracy Group