Новини та статті

Україну чекає епоха фінтех-проєктів, — Олена Сосєдка

Елена Соседка, голова Наглядової ради банку «Конкорд», розповіла в матеріалі на сайті Інвестгазети про те, що на українському ринку найближчим часом будуть масово з'являтися нові технологічні бізнеси у фінтех-сфері.

«Поява фінтех-стартапів — тренд, що триває вже кілька років. У 2021–2022 році він тільки посилиться. Виросте кількість інтерфейсів (мобільних додатків, інтернет-сайтів тощо), які дозволяють клієнтам фінустанов планувати свої фінанси, управляти кредитами, інвестувати гроші та отримувати фінансові консультації» — повідомляє Елена Соседка.

Станом на сьогодні таким інформаційним системам є куди розвиватися. Наприклад, в Україні працює з десяток сайтів, що дозволяють купити онлайн-поліс автоцивільної відповідальності. Однак фільтри та системи сортування не враховують маркетингових хитрощів в описі послуги. Наприклад, фраза «безкоштовна евакуація» у різних компаній може означати абсолютно різний обсяг послуг і умови їх надання. «Споживачу доводиться самостійно вивчати кожен пункт, щоб зрозуміти різницю між полісами; або вибирати найдешевший варіант, а вже згодом може з'ясуватися, що він зовсім не найвигідніший», — вважає Елена Соседка.

Ще один приклад — сервіси оплати комунальних послуг. Сьогодні споживач має сам знімати покази з лічильників, вводити дані. Додаток, що спрощує цей процес до однієї фотографії лічильника (після чого всі інші дії відбуваються автоматизовано) буде мати попит. Ще краще, якщо воно ще й даватиме поради по розумному споживанню: наприклад, вирахує, скільки нова пральна або посудомийна машина дозволить економити на комуналці та через який час окупиться внаслідок зменшення споживання електроенергії та води. Після цього алгоритм запропонує список постачальників, готових зробити заміну цієї техніки, включаючи підключення і викуп старої моделі. «А фінустанови будуть виступати в цих процесах як фінансові партнери», — зазначає Елена Соседка.

Олена Сосєдка, Елена Соседка