Новини та статті

Walmart відмовляється від роботів для інвентаризації: люди ефективніше

Масштабний експеримент з впровадження спеціальних роботів для аналізу торгових рядів завершився невдачею. Компанія Walmart визнала, що люди проводять інвентаризацію товарів і стежать за порядком на полицях магазинів краще. Про це повідомляє softline.ua.

Як повідомляє Business Insider, роботи для інвентаризації та контролю за викладкою товарів відправляють назад до постачальника. Виявилося, у них занадто низька ефективність, та й на покупців вони впливають негативно.

Основна причина полягає в тому, що працівників-людей для поточних потреб вистачає за очі. До того ж вони більш універсальні й винахідливі. Бакалійники, що займаються збором замовлень, часто залишають для своїх колег позначки на торцях стелажів. Цього достатньо, щоб оперативно поповнювати запаси та оновлювати цінники.

В якомусь сенсі роботизації магазинів завадила пандемія. Все більше покупців замовляють товари онлайн, а значить, чисельність персоналу в торгових залах також зростає. Окремі побоювання викликала реакція покупців на двометрових роботів, які катаються між стелажами. Хтось дивувався, а дехто й лякалися. У будь-якому випадку дискомфорт у клієнтів викликати ніхто не хоче.

Але це не означає, що компанія відмовляється від пошуку нових автоматичних способів стежити за викладанням товарів. Чим саме замінять роботів, джерела в Walmart не уточнюють. Однак розраховувати тільки на людей у 2021 році вже недостатньо надійно, дешево та ефективно. Як-не-як, персонал може захворіти, а комп'ютерній техніці інфекції не так страшні.

Останні роки Walmart робить багато кроків з розширення автоматизації бізнес-процесів і логістики на своїх підприємствах. Наприклад, на початку цього року сталося відразу дві красномовних події. По-перше, на розподільному вузлі компанії в Салемі з'явилася спеціальна роботизована система Alphabot. Вона здатна збирати й упаковувати товари в десять разів швидше за людей.

А по-друге, до літа в 650 магазинів Walmart повинні були надійти роботи каліфорнійської компанії Bossa Nova. Ці пристрої призначені для сканування полиць з товарами. За допомогою 15 камер самохідні роботи безперервно перевіряють актуальність цін і наявність продуктів на викладенні. Якщо щось не так, відповідальні співробітники отримують сповіщення в режимі реального часу і можуть виправити проблему.

Експеримент розпочався ще у 2019 році та спочатку включав тільки 350 магазинів. До осені 2020 го їх кількість дійшла до півтисячі, однак відтепер проєкт повністю закривається. За даними Business Insider, скасування такого великого контракту серйозно вдарила по Bossa Nova: стартап вже звільняє половину співробітників.

Рітейл